•  

     

     

     

     

     

     

     

    MAGYARORSZÁG UNGVÁRI FŐKONZULÁTUSA

Köszöntöm Önöket Magyarország Ungvári Főkonzulátusának honlapján!

Az Ungvári Főkonzulátus konzuli kerülete Ukrajna három nyugati megyéjére: Lemberg, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyére, továbbá Kárpátalja megye Ungvári és Munkácsi járásaira terjed ki.

A Kárpátok mentén elterülő 4 megye történelmi nevezetességekben, emlékhelyekben, természeti szépségekben, turisztikai, túrázási és téli sportolási lehetőségekben rendkívül gazdag. Ez a régió a közös évezredes múlt és a gazdag kulturális örökség, valamint napjaink sokrétű emberi és gazdasági kapcsolatai révén számos szállal kötődik Magyarországhoz.

Fontos feladatomnak tekintem, hogy elősegítsem a Magyarország és Ukrajna közötti, ezen belül kiemelten a kárpátaljai, a nyugat-ukrajnai térséggel megvalósuló együttműködés elmélyítését. Magyarország képviselőjeként és a magyar kormány szándékával összhangban arra törekszem, hogy bővüljenek a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi, kulturális, sport, turisztikai és humanitárius kapcsolatok, és az itteni emberek életét, közérzetét javító újabb eredményeket érjünk el a határmenti infrastruktúra fejlesztésében.

Magyarország és Ukrajna között rendszeresek a vezetői találkozók és egyeztetések. Magam is híve vagyok a párbeszédnek, hiszen a diplomácia egyik alaptétele, hogy a vitás kérdések, ellentétek a leghatékonyabban tárgyalások útján rendezhetők. Jó lehetőséget látok rá, hogy a kölcsönös érdekeket szem előtt tartó megbeszélések és találkozók során mind több Kárpátokon-túli ukrán barátunk felismerje: a kárpátaljai magyarság léte az európai irányt hangsúlyozó Ukrajna számára érték, és egy toleráns kisebbségi politika megvalósulása az ukrán állam nemzetközi tekintélyét növelhetné. Biztos vagyok benne, hogy az Ukrajnának és a Magyarországgal közvetlenül határos Kárpátalja megyének nyújtott önzetlen magyar állami, karitatív és civil szervezeti támogatásokat itteni partnereink a jószomszédi kapcsolatokat erősítő tényezőként értékelik. A jövőben is azon leszünk, hogy a hozzánk érkező legkülönbözőbb természetű humanitárius segítségkérések teljesüljenek, e helyen is megerősítve, hogy ezeket Magyarország nem etnikai szempontokat követve elégíti ki. Példaként említhetem a koronavírus elleni védőoltásokat, amelyekből minden kárpátaljai lakos részesülhetett a határ mentén működtetett magyar oltópontokon.

Kedves Látogató!

Honlapunkon munkatársaimmal olyan információkat kívánunk megjeleníteni, amelyek révén az érdeklődők teljesebb ismeretekre tehetnek szert a főkonzulátus működéséről, a régióról, valamint a magyarországi gazdasági, turisztikai, kulturális és oktatási lehetőségekről. Honlapunk azt a célt is szolgálja, hogy látogatók számára mindig friss konzuli és utazási információk álljanak rendelkezésre.

Őszintén remélem, túl azon, hogy tájékoztatást nyújtunk a hazánk iránt érdeklődőknek, Önökkel együtt hozzájárulhatunk az országaink közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez, továbbfejlesztéséhez.

Jó böngészést kívánok!

Bacskai József
főkonzul