Tisztelt Utazók!

Az őszi időszak beköszöntöttével sajnálatos módon minden évben megemelkedik a balesetek száma.

Az alábbiakban néhány fontos közlekedési szabályra szeretnénk felhívni a Magyarországra beutazni kívánó ukrán állampolgárok figyelmét!

Ukrajnában még nincs autópálya, így az autópályán való közlekedés alapvető szabályait az utazás megkezdése előtt célszerű tanulmányozni, de a legfontosabbakat most kiemeljük, amelyek az elmúlt időszakban jelentős gondokat okoztak a hazai autópályákon az UA felségjellel ellátott gépjárművek esetében:

  • az autópályán kötelező a jobbra tartás! – ez azt jelenti, hogy egy előzési manővert követően vissza KELL térni a szélső sávba, még abban az esetben is, ha egyébként a belső sáv, sávok üresek! (sajnos jelenleg csak EN, DE és HU nyelven kerül megjelenítésre a kijelzőn a szöveg)
  • sebesség betartása – autópályán 130 km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra, lakott területen belül 50 km/óra, ha a szabályok másképpen nem rendelkeznek, amelyeket minden esetben külön tábla jelöl – főleg az autópályán történő sebességtúllépés jelent gondot. Az autópályán sebességmérő kapuk kerültek elhelyezésre, amelyek azonnal továbbítják a gyorshajtó autók fényképét. A szabálysértési eljárás elindul, amely következménye adott esetben az is lehet, hogy az illető gépjármű csak a határlépéskor szembesül a gyorshajtás tényével és kapja a helyszíni bírságot, amely a sebesség túllépésétől függ. Ez indul 30.000,- Ft-tól és egészen 240.000,- Ft-ig is elmehet.
  • Magyarország területén lakott területen kívül, egész évben kötelező a tompított fény állandó használata! – ellentétben Ukrajnával, ahol csak meghatározott időszakon belül kell kötelezően használni a tompított fényt (októbertől-áprilisig)
  • a ködlámpát csak az időjárásnak megfelelően szabad használni! – amennyiben az időjárás azt indokolja, lehet használni ködlámpát, de a látási viszonyok javulását követően azonnal ki kell kapcsolni!
  • Ukrajnában nincs jelenleg még műszaki vizsga, így elképzelhető, hogy amennyiben a magyar hatóságok úgy ítélik meg, hogy az adott gépjármű közúti közlekedésre alkalmatlan, akkor a helyszínen levehetik a rendszámot és bírságot szabhatnak ki, a közúti közlekedés szabályainak veszélyeztetése miatt.
  • A magyarországi közlekedési szabálysértésért kiszabott bírság meg nem fizetése esetén a rendvédelmi hatóságok beutazási- és tartózkodási tilalmat (BTT) rendelnek el a szabálysértővel szemben. A jármű tulajdonosa, illetve a szabálysértés elkövetője tehát nem léphet újból Magyarország területére, amíg a bírságot – igazoltan – meg nem fizette. A BTT megszüntetése hosszadalmas eljárás, így a szabálysértő akár hónapokra Magyarország határain kívül rekedhet!
     
  • Továbbra is nagyon fontos a nemzetközi gépjármű felelősség biztosítás megléte!