Okiratbeszerzés Magyarországról

Születési, házassági, illetve halotti anyakönyvi kivonat igénylése külképviseleten

A személyesen benyújtott kérelemhez szükséges:
• Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Az eljárás előreláthatólag 3-4 hónapot vesz igénybe.

 

Erkölcsi bizonyítvány igénylése

Erkölcsi bizonyítvány kérelem személyesen intézhető. Személyesen benyújtott kérelemhez szükséges:

  • érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Erkölcsi bizonyítvány igénylése Magyarországon:

  • bármelyik postahivatalban;
  • elektronikus úton Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező ügyfelek ügyfelek Webes Ügysegéd alkalmazáson, valamint OkmányApp mobil applikáción keresztül;
  • személyesen a Központi Okmányirodában (Budapest XIII., Visegrádi utca 110–112.) nyitvatartási időben: hétfő-csütörtök 8:00-16:30, péntek: 8:00-14:00 között.

Az erkölcsi bizonyítvány igényléséről itt olvashat bővebben:
www.nyilvantarto.hu/hu/erkolcsi_heb

 

Külföldi letelepedés bejelentése

Amennyiben Ön külföldön létesít állandó lakóhelyet, akkor Magyarország felé be kell jelentenie a külföldi letelepedést. Ez azzal jár, hogy megszűnik a lakcíme Magyarországon, és külföldön élő magyar állampolgárként fog szerepelni a nyilvántartásokban.

A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha a magyar kormányablakban, járási hivatalban jelenti be a külföldön élőként való nyilvántartásba vételt. Ebben az esetben azonnal megkapja az új lakcímkártyáját "Lakóhely: külföldi cím" megjelöléssel.

Amennyiben a  külképviseleten szeretné a külföldi letelepedését bejelenteni, akkor a kijelentési eljárás előreláthatólag 3 hónapot vesz igénybe, ugyanis haza kell küldeni a kérelmet az Ön lakcíme szerinti okmányirodába, és onnan küldik vissza a külképviseletre az újonnan kiállítot lakcímkártyát.

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

  • érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél, passport,
  • honosítási okirat
  • lakcímkártya (magyar),
  • magyar születési anyakönyvi kivonat,
  • amennyiben a családi állapota házas vagy elvált, akkor az ezt igazoló házassági vagy házasság felbontását igazoló magyar anyakönyvi kivonat.

Kiskorú kérelmezők esetében a végleges külföldi letelepedés bejelentéséhez mindkét szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő jelenléte szükséges.

A végleges külföldi letelepedés bejelentésével a lakcímkártya bevonásra kerül, helyette új lakcímkártya kerül kiállításra "Lakóhely: külföldi cím" megjelöléssel. Amennyiben Ön már rendelkezik „Lakóhely: külföldi cím” megjelölésű magyar lakcímkártyával, de közben lakcímváltozás történt, akkor kérjük keresse fel a külképviseletet.