Egyszerüsített honosítás

1. Az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos információkat a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ oldalon találják.

Egyszerűsített honosítási kérelmet az nyújthat be, aki a kedvezményes honosítás következő (együttes) feltételeinek maradéktalanul megfelel:

  • maga vagy felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását,

      VAGY

  • aki magyar állampolgárral legalább tíz éve érvényes házasságban él, vagy öt éve él házasságban és közös gyermekük született,

      ÉS

  • magyar nyelvtudását igazolja (ezt a kérelmet átvevő szerv ellenőrzi),
  • a magyar jog szerint büntetlen előéletű, és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, és
  • honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.

A kérelem benyújtására csak előzetes időpont egyeztetés alapján kerülhet sor. Az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolódóan is külön felhívjuk a figyelmet, hogy az eljárás közben a konzulátus nem tud az ügy állásáról tájékoztatást adni.

A honosítás egy olyan diszkrecionális állami döntés, amelyhez vezető eljárás időtartama az eljáró hatóságok döntésének függvényében, a kérelem vizsgálatának tartalmától függően akár nagyon hosszú ideig is eltarthat. A honosítás nem jár alanyi jogon, arról a feltételek fennállása esetén mindenki esetében egyedileg születik döntés.

2. Eskütétel

A honosítási okirat megérkezése után a megadott elérhetőségeken a kérelmezőket értesítjük az eskü várható időpontjáról. A gyakorlatban minden esküre várót a honosítási okirat megérkezése utáni első esküre be tudunk hívni, így az okirat megérkezése után 1-4 héten belül sor kerül az esküre (nyáron és év végén a várakozási idő hosszabb lehet).

3. Útlevél igénylése a honosítás után:

Honosítási okirat, illetve lakcímkártya birtokában útlevélkérelem a külképviseleten benyújtható, előzetes időpontfoglalás alapján.
 

4. Anyakönyvi kivonatok átvétele:
A konzulátus munkatársai az ügyfeleket a megérkezett anyakönyvi kivonatokról folyamatosan levélben, vagy telefonon értesítik. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honosítási eskü letételét követően legalább 12 hónap telik el az anyakönyvi kivonatok elkészüléséig.

Az elkészült okmányokat személyesen ügyfélfogadási időben a “0”-ás ablakban lehet átvenni a külképviseleten.