24 Jan

A „Visegrádi Csoport természeti kincsei” címmel nyílt fotókiállítás Magyarország V4-elnöksége alkalmából – a magyar kultúra napjához kapcsolódva – Magyarország Ungvári Főkonzulátusa szervezésében 2022. január 20-án Munkácson. Az eseményen beszédet mondott Bacskai József főkonzul, valamint Ivan Manyak, a Munkácsi Városi Tanács tanácsadója és Kopriva Attila, a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület elnöke. A rendezvénynek a Munkácsy Mihály Magyar Ház adott otthont, a vendégeket Tarpai József, az intézmény igazgatója köszöntötte.

Bacskai József főkonzul beszédében kiemelte, hogy 2021. július 1-től egy éven keresztül Magyarország látja el a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Visegrádi Csoport elnökségi feladatait. A V4-es együttműködés három évtizedes története megmutatta, hogy a V4 – mint térség és mint együttműködés – komoly hozzáadott értéket jelent a négy országnak és Európának egyaránt. Magyarország – és a többi V4-es tagország – alapvető érdeke egy demokratikus, független, fejlődő és gyarapodó Ukrajna. A visegrádi négyek olyan baráti partnerországok, amelyek a mostani nehéz helyzetben is támogatják Ukrajnát, hogy az ország mielőbb beléphessen a közös európai családba. Kiemelte: a négy visegrádi ország egy gazdag kulturális örökséggel és látványos természeti kincsekkel rendelkező földrajzi régiót alkot. A kiállítás a régió természeti szépségeire igyekszik rávilágítani a figyelmet, és arra, hogy ezt a közös örökséget szeretnénk megőrizni a jövő nemzedékei számára.

A magyar, cseh, lengyel és szlovák természetfotósok alkotásait bemutató kiállítás 2022. február 10-ig, naponta kijevi idő szerint 10 és 17 óra között tekinthető meg.