7 Jan

Humanitárius segélyként Ukrajnának felajánlott lélegeztetőgépeket adott át egészségügyi intézményeknek az ungvári külképviselet konzuli kerületéhez tartozó Ivano-Frankivszk megyében Bacskai József főkonzul és Gerevich János, a Magyar Ökömenikus Segélyszervezet (MÖSZ) beregszászi kirendeltségvezetője 2022. január 4-én. A magyar kormány döntése alapján a MÖSZ 2021 decemberében összesen tíz lélegeztetőkészüléket szállított ki Ukrajnába, ebből kettőt az Ivano-Frankivszk Megyei Kórház, egyet pedig a Kolomijai Infektológiai Kórház kapott meg. Az adományozás előzménye, hogy 2021-ben magyar humanitárius segély formájában már összesen 110 lélegeztetőgép érkezett az ukrán egészségügyi hatóságokkal egyeztetett igényeknek megfelelően Kárpátalja megyei és Kárpátokon túli ukrajnai kórházakba.

Az értékes életmentő berendezések átadása alkalmából Bacskai József elmondta: Magyarország a világjárvány 2020. évi első hulláma idején megfelelő mennyiségű vakcinát, lélegeztetőgépet és egyéb védekezéshez szükséges eszközt szerzett be, így lehetősége nyílt arra, hogy más országoknak, mindenekelőtt közvetlen szomszédjainak, köztük Ukrajnának is segítséget nyújtson. Az Ukrajnának adományozott összesen 120 lélegeztetőkészülék több mint a fele nem kárpátaljai egészségügyi intézményekbe került, ami jól mutatja Magyarország ama szándékát, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül segítsen mindazoknak, akik rászorulnak.

Az ungvári főkonzul emlékeztetett arra is, hogy a lélegeztetőgépek mellett több magyar humanitárius segély is érkezett Ukrajnába. A magyar fél közel 5 éve folyamatosan vakcina adományokkal támogatja a kárpátaljai gyerekek átoltottságának javítását, valamint számos Kelet-Ukrajnában megsérült ukrán katonát fogadott magyarországi gyógykezelésre.

Ivano-Frankivszk megyei látogatása során Bacskai József főkonzul megtekintette a magyar állami támogatásból megvalósult iskolafelújítást Krasznoillján. A település líceumába a környező kistérségből közel 500 diák jár, az iskolára azonban folyamatos veszélyt jelentett a faluban találkozó két magashegyi patak időszaki áradása, a hegyekből lezúduló csapadékvíz. Most részben a magyar állami támogatásnak köszönhetően megújult az iskolát védő vízelvezető rendszer, valamint külső és belső felújítási munkálatokat hajtottak végre.