FELHÍVJUK A FIGYELMET AZ UKRAJNAI TARTÓZKODÁSI SZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK FONTOSSÁGÁRA


Felhívjuk mindazok figyelmét, akik magyar útlevelük használatával gyakran, vagy hosszabb időre utaznak Magyarországról Ukrajnába, hogy fordítsanak különös figyelmet a tartózkodás időtartamára vonatkozó szabályok betartására. Ukrajnában, az EU-hoz hasonlóan, érvényes úti okmánnyal (útlevél), 180 napon (fél éven) belül 90 nap tartózkodás a megengedett. Aki a 90 napot meghaladóan szeretne  magyar útlevelével történt belépést követően az országban tartózkodni, annak az ukrán hatóságoktól igényelhető tartózkodási engedélyre van szüksége. Ennek feltételeiről a magyarországi ukrán képviseleteken – nagykövetség BP, http://hungary.mfa.gov.ua/hu konzulátus Nyíregyháza http://nyiregyhaza.mfa.gov.ua/hu  – lehet tájékozódni.
Ukrajnában 2017. március 1-én hatályba lépett az új Miniszteri Kabineti Rendelet, amely az országban való tartózkodást szabályozza. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/118-2017-%D0%BF
Ennek alapján, az ukrán határátkelőhelyeken a tartózkodás időtartamát (belépés-kilépés dátuma) minden alkalommal regisztrálják, és a 90 napot meghaladó tartózkodást szigorúan szankcionáljak. Aki felhasználta a megengedett tartózkodási időt, azt az ország elhagyásakor felelősségre vonják, és az első belépéstől számított 180 nap lejártáig nem engedik be az országba. A pontos ukrán szabályozásról a magyarországi ukrán képviseleteken, illetve az ukrán hatóságoknál lehet érdeklődni.
Felhívjuk a magyar útlevéllel Ukrajna területére beutazók figyelmét arra is, hogy a túltartózkodásból adódó jogi következmények esetén egyik magyar külképviseletnek sem áll módjában segítséget nyújtani.