22 Dec

Évvégi köszöntő!

Tisztelt Honfitársaim, kedves Barátaim!

A hagyományokhoz híven, a teljesség igénye nélkül, szeretnék néhány gondolatot megosztani Önökkel, mérleget vonni és néhány mondatban összefoglalni a 2020-as esztendő szűkebb környezetünkben, Kárpátalján lezajlott eseményeket.

Az idei évet sajnálatos módon uralta a pandémiás helyzet, amely mindannyiunk életét, szokásait és lehetőségeit alapvetően változtatta meg. A járvány kezdetén sok új elemmel szembesültünk, ilyen volt pl. a repatriálás, amely mértékűre a konzuli szolgálat történetében még nem volt példa. A magyar állampolgároknak a világ minden pontján folyamatos segítséget és támogatást nyújtottunk, legyen az gyógyszer, orvosi kezelés, segélyszállítmány, egyéb szállítás, érettségizők felkarolása, stb. hiszen a konzuli szolgálat egyik alapeleme ez, magyar állampolgárok érdekeinek védelme, állampolgárjaink segítése a bajban.

Ukrajnában ebben az évben is választottak, helyhatósági választásokra került sor, az új törvények értelmében új járások, kistérségek alakultak. A választás eredménye igazolta, a KMKSZ történelmi sikert ért el Kárpátalján.

Sajnos a rendkívül fagyos magyar-ukrán viszony, nem változott, az jelenleg is fenn áll,  sőt, ha lehet ez még csak tovább romlott a november utolsó napján lezajlott példátlan megfélemlítő akcióval. Azt gondoltuk, hogy magasrangú magyar állami tisztviselők kitiltása sem történik meg, hiszen a külügyminiszter részéről az hangzott el, hogy „kezdjük tiszta lappal a kapcsolatainkat a helyhatósági választásokat követően”, amely ezek szerint ezt jelentette, nem gondoltuk volna, hogy ezt az évet így kell zárni…

A sok támogatás, segély, a gesztuspolitika nem vezetett eredményre, nem hozott áttörést, valódi változást a két ország kapcsolataiban. Nem szabad elhallgatni, hogy a sok magyar segítség, támogatás (pl. 50+50 db lélegeztető gép, vakcinák,  segélyek, támogatás a COVID járvány kapcsán, ATO-s sebesültek orvosi kezelése, stb.), amely a szomszédok közül szinte csak hazánkból érkezett, ellenére a két ország kapcsolata továbbra is mélyponton van. Magyarország mindig is támogatta Ukrajna területi egységét és euro-atlanti törekvéseit, de mára már csak feltételekkel.

Érdemes eljátszani egy apró, bevillanó gondolattal, amely már tova is szállt, tova is suhant... „Lehet, hogy nekünk is, mint számos más országnak, élnünk kellene a lehetőséggel, élesíteni, aktiválni kellene más verziót?! Kerüljön sor kitiltásokra nálunk is?! Ne engedjük meg a beutazást egyes ukrán állampolgárok számára?! Vagy korlátozzuk a tranzit lehetőséget, amelyet csak eddig is Magyarország engedett meg?! Esetleg átmeneti időszakra vízumkényszer, amely már az EU részéről is felmerült a reformfolyamatok elégtelensége okán?!”

Azonban ezek nem európai módszerek, nem européer megoldások! Ukrajna „állítólag” eltökélt az európai csatlakozás, az európai jogok, a nemzetközi - és a kétoldalú szerződések, kisebbségek jogainak betartása, a Velencei Bizottság ajánlásainak elismerése mellett. Ukrajna az EU mellett döntött, bár azt hiszem, ezt ma már senki sem tudja pontosan…

Az év végén lezajlott akciók ezt a helyzetet csak tovább súlyosbították, tovább süllyedtünk. Remélem, hogy az ünnepek alatt mindenki nyugodtan tudja átgondolni a helyzetet és a következő évben normalizálódik a két ország kapcsolata, amely ugyan nem fog az egyik percről a másikra megtörténni, de a lehetőség adott! A két ország között a konzultációk folyamatosak, a problémákat diplomáciai úton kell megoldani, a párbeszédnek nincs alternatívája, de azt is tisztán kell látni, hogy ez továbbra sem rajtunk múlik.

Tisztelt Honfitársaim, kedves Barátaim!

Magyarország Kormánya most és a jövőben is garantálja az anyaországon, önhibájukon kívül élő honfitársai számára, hogy a lehetőségeihez mérten minden segítséget meg fog adni, ahogy ezt eddig is tette. A főkonzulátus jó és eredményes munkát végzett, az egyre nehezedő külső körülmények ellenére is, és igyekszünk ezt a munkát folytatni!

Kérem, engedjék meg, hogy mint Magyarország Ungvári Főkonzulja, mind a magam, mind pedig minden munkatársaim nevében ezúton is Áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag, de sokkal jobb és boldogabb Új Esztendőt, sok erőt, jó egészséget kívánjak!

Buhajla József

főkonzul

Magyarország Főkonzulátusa Ungvár