22 Dec

Tisztelt Honfitársaim, kedves Barátaim!

Kérem, engedjék meg, hogy az év vége felé közeledve, ismételten, a hagyományokhoz híven a teljesség igénye nélkül, mérleget vonjak és néhány mondatban összefoglaljam a 2019-es esztendő szűkebb környezetünkben, Kárpátalján lezajlott eseményeit.

Azt gondolom, hogy a főkonzulátus jó és eredményes munkát végzett a 2019-es esztendőben, az egyre nehezedő külső körülmények ellenére is, s igyekszünk ezt a munkát a 2020-ban is folytatni! Rendkívül sok kulturális eseményt szerveztünk, tartottunk mind Kárpátalján, mind pedig Kárpátalján kívül, egyéb, a konzuli kerületünkhez tartozó régiókban is.

Ukrajna ebben az évben választott és leváltotta azt a rendszert, amely éveken keresztül csak ígérgetett. A választás eredménye megmutatta, hogy az ukránok változást, igazi változást és eredményeket akarnak. Megtörtént az elnökválasztás, lezajlottak a parlamenti választások is. Magyar részről azt vártuk, hogy változás áll be a rendkívül fagyos magyar-ukrán viszonyban, de sajnos csak retorika szintjén maradtunk ukrán barátaink részéről, minden érdemi változás nélkül.

Ez így év vége felé sem változott, s időről-időre újabb és újabb elemek látnak napvilágot a téma kapcsán, függetlenül attól, hogy a Velencei Bizottság már kétszer fogalmazott meg olyan ajánlást Ukrajna számára, amely egyértelműen fogalmaz a jogsértések vonatkozásában, de ennek ellenére változás nem történik. Jelentős számban fogadtunk diplomatákat itt Kárpátalján, akik a beszélgetéseket követően már másképpen látták a magyar-ukrán viszonyt.

Nem szabad elhallgatni, hogy a sok magyar segítség, támogatás (vakcina szállítmányok, klór és inzulin szállítmány, kápolna és gyülekezeti terem avatása Tuholkán, a Szolyvai Gyermekotthon támogatása, ATO-s sebesültek gyógykezelése Magyarországon, a több ezer gyermek magyarországi táboroztatása, szinte felsorolni sem lehet a sok segítséget, támogatást, hogy csak a legjelentősebbeket említsem) ellenére a két ország kapcsolata továbbra is mélyponton van.

Magyarország Kormánya most és a jövőben is garantálja az anyaországon, önhibájukon kívül élő honfitársai számára, hogy minden segítséget meg fog adni, nem engedi, hogy csorbuljanak a magyar kisebbség jogai.

A két ország között a konzultációk folyamatosak, hiszen a párbeszédnek nincs alternatívája, a helyzetet meg kell oldanunk, de azt is tisztán kell látni, hogy ez továbbra sem rajtunk múlik.

Végül, de nem utolsó sorban kérem, engedjék meg, hogy mint Magyarország Ungvári Főkonzulja  mind a magam, mind pedig minden munkatársaim nevében ezúton is Áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag, nagyon boldog Új Esztendőt kívánjak!