25 Jun

Tisztelt Honfitársaim! Kedves Barátaim! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

„Mi dolgunk a világon? küzdeni Erőnk szerint a legnemesbekért.

Előttünk egy nemzetnek sorsa áll. Ha azt kivíttuk a mély sülyedésből, S a szellemharcok tiszta sugaránál Olyan magasra tettük, mint lehet, Mondhatjuk, térvén őseink porához: Köszönjük élet! áldomásidat, Ez jó mulatság, férfi munka volt!” (Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban)

A diplomaták élete arról szól, hogy a hazájukat szolgálják külföldön, azonban bizonyos idő elteltével egy adott állomáshelyen lévő külszolgálat letelik, jönnek az új feladatok, kihívások. Az élet rendje szerint 6 év ukrajnai szolgálatot követően, én is más feladatot kaptam, 2021. június végével távozom Kárpátaljáról, befejezve az ukrajnai külszolgálatomat.

A külszolgálat időtartama általában 4 év, de én még további 2 évet szolgálhattam a hazámat, a honfitársaimat, itt Ukrajnában, ezen belül pedig Kárpátalján, Lemberg -, Ivano-Frankivszk -, és Csernyivci Megyében, amely konzuli kerületek szintén hozzám tartoztak.

Fontos diplomáciai feladatokkal, kihívásokkal teli, izgalmas éveket töltöttem itt, amelyekre örömmel és jó érzésekkel fogok emlékezni, még akkor is, ha ezek néha nagyon nehéz évek voltak. Mindig őszintén és nyílt szívvel fogadtam a hozzám érkező megkereséseket, feladatokat, melyeknek igyekeztem a legjobb tudásom szerint megfelelni.

Ugyanakkor tudom, hogy mindenki elvárásának és kérésének, igényének nem lehet megfelelni, de ennek ellenére azon dolgoztam, hogy a magyar-ukrán politikai, diplomáciai, gazdasági, kulturális kapcsolatok olyan irányban alakuljanak, amely mind a két fél megelégedésére szolgál, azt megnyugtató módon rendezi. Nehéz időszak volt és még nincs vége!

Engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül, néhány csatolt fénykép segítségével idézzem fel a gyorsan elszaladt 6 évet. Ezek az évek, fantasztikusak voltak a számomra és azóta is ékesíti a szobám falát kiemelt helyen a Pápa áldása (ld. csatolt fényképek), számtalan más köszönet, elismerés mellett.

Sajnálatos módon az elmúlt időszakban a COVID-19 okozta pandémiás világjárvány uralta a mindennapi életünket és munkánkat. Ez határozta meg azokat a feladatok, amelyeket végeztünk a 2020-as évben és amely úgy tűnik, hogy még a 2021-es évben is jelentős problémát okozott világszerte. Ennek ellenére, ha korlátozott módon is, de igyekeztünk felülkerekedni a járványon és más fontos feladatokat is ellátni, megvalósítani.

A járványhelyzet okán sajnálatos módon nem tudom megtenni, hogy mindenhol személyesen is köszönetet mondjak, így ezt ebben a formában teszem meg. Örömömre szolgált, hogy együtt dolgozhattam Önökkel, amelyet ezúton is köszönök! Kívánok további jó erőt, egészséget, sok sikert!

Kérem, engedjék meg, hogy az alábbi idézettel zárjam a levelem:

(„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség!” – Wass Albert)

Ungvár, 2021. június 25. 

Tisztelettel és üdvözlettel,

Buhajla József

főkonzul,

rendkívüli és meghatalmazott nagykövet

https://www.facebook.com/watch/?v=411928479949446