Jelenleg Ukrajnában (és azon belül Kárpátalján) a hátrányos helyzetű gyermekek, illetve családjaik szinte egyáltalán nem férnek hozzá olyan ellátáshoz, melynek segítségével időben és egyáltalán felismerik az egyes fejlődési rendellenességeket.

A rendszer az „agyi funkcióvesztésben” (CPD) szenvedők kategóriájába sorolja őket, és gyakorlatilag elfekvőként kénytelenek leélni az életüket.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat olyan szakmai, emberi, fejlesztési projektet indított el (a Health4all! – Segítség mindenkinek! c. projekt külhoni részeként), mely a régió családjainak támogatására, beteg gyermekek fejlesztését megvalósító, hosszú távú misszió.

A projekt működésének lényege: az egészségügyön belül a fogyatékosügyi ellátás fejlesztése oly módon, hogy – az 5 éves kor alatti korosztályt elérő szakemberek (gyermekorvosok, védőnők, óvodapedagógusok) bevonásával – az érintett gyermekek eljussanak a megfelelő szűrővizsgálatokra, és az így felismert fogyatékosságnak megfelelő egyénre szabott ellátást, fejlesztést, rehabilitációt időben megkapják, illetve a megfelelő prevenciós eszközökkel az állapotuk romlását meg lehessen gátolni.

A befogadó projekt címe: Health4all! – Segítség mindenkinek! Capacity building in the health care system providing for children with special needs. [Az európai unió támogatásával HUSKROUA projekt keretein belül megvalósuló program] Projektpartnerek: a Down Egyesület (Magyarország) és a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (Ukrajna). A projekt célja, várható eredménye: Az elindítandó egészségügyi program az 5 évesnél kisebb gyermekek körében a fogyatékosság időben történő felismerését, valamint megfelelő ellátásukat, fejlesztésüket szolgálja.

A program a magyar Pethő Intézet szakembereinek tudására is alapozni kíván; az ő segítségükkel már jelenleg is folyik a gyermekek (sőt, felnőttek) fejlesztése Beregszászon.

A projekt helyszíne, hatósugara: Kárpátalja, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat által elért földrajzi, gazdasági és társadalmi környezet.

A projekt időtartama: 2019 júliusától 2 év.

A projekt finanszírozása: A költségvetés 90%-át finanszírozza az Európai Unió, a 10% önrészt saját forrásokból kell előteremteni a program 2 éves futamideje alatt. Ez a 10% jelen esetben  24 ezer eurót (közel 8 millió forintot) jelent. A későbbiekben – a 2 éves futamidő után – a program bizonyos fejlesztéseket fizetős szolgáltatásként fog kínálni, ami a hosszabb távú fenntarthatóságot megoldja.

A 10 %-os önrész, a 24 ezer EURÓ, mintegy 8 millió forint előteremtésére az ÉrMe Hálózat „Csillogó Szemek”  adománygyűjtő projektet indít, mellyel a Health4all! – Segítség mindenkinek! c. projekt Kárpátalján, Beregszászon megvalósuló részéhez kívánja a pénzügyi alapot megteremteni – adománygyűjtés, majd jótékonysági est és árverés megszervezésével,

melynek időpontja és helyszíne:

2019. 12. 11-, 17 óra - a várpalotai Thury-vár kijelölt termei

A projekt fővédnöke Herczeg Anita asszony, Áder János köztársasági elnök felesége

A nagyszívű támogatók itt regisztrálhatnak : http://ermehalo.hu/csillogoszemek-reg.html

A karácsonyi jótékonysági esten és árverésen való részvétel támogatói jegyhez és regisztrációhoz kötött!

A támogatási összegeket az Üzleti ÉrtékMegőrző Közhasznú Alapítvány részére kell átutalni, melynek bankszámlaszáma: CIB BANK 10700495-44118103-51200002 (Csillogó Szemek Projekt számla)