22 Jul

2021. 06. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ukrajnába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított (kártya alakú) érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától. Védettségi igazolvány hiányában továbbra is negatív teszteredményt (PCR vagy antigén) kell bemutatnia külföldinek, különben karanténra kötelezik. A védettség igazolására a kártya alakú védettségi igazolvány magában is elegendő, más dokumentum bemutatására nincs szükség.

Az ukrán szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést és a szolgáltatások igénybe vételét teszi lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárságú személlyel együtt utazó, oltással nem rendelkező 12 év alatti gyermeknek is. 

Emellett a magyar állampolgárnak a beutazáskor olyan, a COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással is rendelkeznie kell, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

A főkonzulátus felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az ukrán határőrizeti szervek az ellentmondásos belső szabályozás és a nem következetes gyakorlat miatt esetenként nem engedélyezik annak a magyar állampolgárnak a belépését Ukrajnába, aki bemutatja a papír alapú oltási igazolását, amelyen oltóanyagként a Szputnyik V van megjelölve. Az ukrajnai magyar külképviseletek már több alkalommal felhívták az ukrán hatóságokat a kétoldalú megállapodásban foglaltak betartására. Javasoljuk, hogy a belépés megtagadása esetén az érintett magyar állampolgár tegyen panaszt Ukrajna budapesti nagykövetségén.